Modern history quiz Gandhi and Early Movement

Gandhi and Early Movement: Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Modern History. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Read in Hindi

01 .. Sabarmati Ashram established by Mahatma Gandhi during the independence movement of India is located outside which city?

(a) Gandhinagar

(b) Ahmedabad

(c) Rajkot

(d) Kdha

ANS – [B]


02. Who among the following first addressed Gandhiji as ‘Mahatma’?
(a) Jawaharlal Nehru

(b) Madan Mohan Malviya

(c) Rabindranath Tagore

(b) Subhash Chandra Bose

ANS – [C]


03. Who advised Gandhiji to stay in the country as an observer and student for a year before entering Indian politics?
(a) Annie Besant

(b) Bal Gangadhar Tilak

(c) Gopal Krishna Gokhale

(d) Rabindranath Tagore

ANS – [C]


04. Which event happened first?
(a) Kheda Satyagraha

(b) Civil Disobedience Movement

(c) Non-cooperation movement

(d) Champaran Satyagraha

ANS – [D]


05. Who among the following Ashrams associated with Mahatma Gandhi is the oldest?
(a) Sabarmati

(b) Phoenix

(c) Wardha

(d) Sadaqat

ANS – [B]


06. Karamchand Gandhi was a diwan
(a) Porbandar

(b) Rajkot

(c) Bikaner

(d) All the above mentioned states

ANS – [D]


07. Who was the secretary of Mahatma Gandhi during the Noakhali period?
(a) Nirmal Kumar Bose

(b) Mahadev Desai

(c) Pyare Lal

(d) Vallabhbhai Patel

ANS – [C]


08. Who among the following used to say- “Wrong means never leads us to the right objective?
(a) Sardar Patel

(b) M.K. Gandhi

(c) Lala Lajpat Rai

(d) Jawaharlal Nehru

ANS – [B]


09. Where did Gandhiji adopt ‘Seva Dharma’?
(a) Mumbai

(b) Santiniketan

(c) South Africa

(d) Pune

ANS – [C]


10. In which of the following Satyagraha movement did Gandhiji not directly participate?
(a) Rajkot Satyagraha

(b) Kheda Satyagraha

(c) Vaikom Satyagraha

(d) Non-cooperation movement

ANS – [C]


11. Gandhiji started his first Satyagraha ?
(a) Against British invasion of Turkey

(b) Against Government of India Act of 1935

(c) Against low wages to laborers

(d) Against the Rowlatt Act

ANS – [C]


Gandhi and Early Movement: Modern History Important MCQ for SSC CHSL


12. Where did Gandhiji start the Satyagraha movement in Bihar for the first time in India?
(a) Patna

(b) Gaya

(c) Madhubani

(d) Champaran

ANS – [D]


13. Who was the political guru of Mahatma Gandhi?
(a) C.R. Das

(b) Dadabhai Naoroji

(c) Tilak

(d) Gopal Krishna Gokhale

ANS – [D]


14. During the period of his stay in South Africa, Mahatma Gandhi published which of the following magazines, his name was
(a) Navajivan

(b) India Gazette

(c) Africa

(d) Indian Opinion

ANS – [D]


15. When did Mahatma Gandhi’s first arrival in Chhattisgarh?
(a) October 2, 1906

(b) December 20, 1920

(c) July 1, 1937

(d) September 9, 1942

ANS – [B]


16. Gandhiji’s Champaran movement was
(a) To protect the rights of Harijans

(b) For Civil Disobedience Movement

(c) To maintain the unity of Hindu society

(d) To solve the problems of indigo workers

ANS – [D]


17. Who was the first Satyagraha during the independence struggle of India?
(a) Sardar Patel

(b) Jawaharlal Nehru

(c) Vinoba Bhave

(d) Mahatma Gandhi

ANS – [D]


18. Where is Phoenix Form?
(a) Suratgarh

(b) Essex (England)

(c) Durban (South Africa)

(d) Kampala

ANS – [C]


19. Who among the following followers of Gandhi was a teacher by profession?
(a) a. N. Sinha

(b) Brij Kishore Prasad

(c) J.B. Kripalani

(d) Rajendra Prasad

ANS – [D]


Download History Exam Materials for SSC CGL


20. In which of the following movements, Mahatma Gandhi used hunger strike as a weapon for the first time?
(a) Non-cooperation movement

(b) Rowlatt Satyagraha

(c) Ahmedabad strike

(d) Bardoli Satyagraha

ANS – [C]


21. Mohandas Karamchand Gandhi is best known for which of the following?
(a) To protest passively to achieve Indian independence.

(b) For the desire to establish an Islamic nation.

(c) To oppose political office by Hindus.

(d) To encourage violence to end the British Raj.

ANS – [A]


22. M. K. Gandhi was a supporter
(a) Marxist socialism

(b) Category of socialism

(c) Idealism

(d) Philosophical Anarchism

ANS – [D]


23. Which of the following industrialists has a long standing A. Was the treasurer of ICC and also went to jail in 1930?
(a) J.R. D. Birla

(b) Jamnalal Bajaj

(c) J.K. R. D. Tata

(d) Walchand Hirachand

ANS – [B]


24. Who among the following said- “The best dealings are the waste of foreign clothes.”
(a) Rabindranath Tagore

(b) Mahatma Gandhi

(c) Chittaranjan Das

(d) Subhash Chandra Bose

ANS – [B]


25. Which of the following were the couple’s principles of Gandhiji’s Ramrajya?
(a) Abolition and prohibition of untouchability

(b) Truth and non-violence

(c) Khadi and Charkha

(d) Right goals and right measures

ANS – [B]


26. Where did Mahatma Gandhi deliver his first public address in India?
(a) Bombay

(b) Lucknow

(c) Champaran

(d) Varanasi

ANS – [D]


27. Who opposed the Baran Satyagraha?
(a) Rabindranath Tagore

(b) N.G. Ranga

(c) Rajkumar Shukla

(d) Rajendra Prasad

ANS – [B]


28. “Indian cloth merchant, banker, Congressman and close associate of Mahatma Gandhi,” is an apt statement
(a) G. D. Birla’s

(b) M.R. Cheerful

(c) Jamnalal Bajaj

(d) B.C. s. Of Srinivas Shastri

ANS – [C]


29. In the eyes of Gandhi, non-violence means
(a) The way to attain the truth

(b) Way to achieve political independence

(e) The only way to remember God

(d) Self-realization

ANS – [A]


30. Gandhi’s boycott of British manufactured products came into effect as Britain gave India a big
(a) The shipping center used to understand.

(b) Understood industrial center.

(c) Used to understand the market for manufactured goods.

(d) The source of mineral resources.

ANS – [C]


31. Where did Gandhiji start the campaign to free the indigo farmers?
(a) Patna

(b) Calcutta

(c) Bombay

(d) Champaran

ANS – [D]


Modern History Exam Materials for RRB NTPC


32. During the independence movement, Mahatma Gandhi had close English friends.
(a) Reverend Thomas Moore

(b) A. O. Hume

(c) Reverend Charlie Andrews

(d) William Bavel

ANS – [C]


33. Which of the following is true in the context of Gandhiji?
(a) Marxist without Marxism

(b) Socialist without socialism

(c) Individualist without individualism

(d) An individualist among socialists and a Marxist among socialists

ANS – [D]


34. In Champaran district, “Tinkathiya” practice was meant
(a) Cultivation of Indigo by farmers on 3/20 terrain.

(b) Cultivation of indigo by farmers on 3/21 terrain.

(c) Indigo cultivation by farmers on 3/19 terrain.

(d) None of the above

ANS – [A]


35. Which of the following prisons was named as ‘Temple’ by Gandhiji?
(a) Naini

(b) Yerwada

(c) Cellular (part layer)

(d) Aga Khan Palace

ANS – [B]


36. Which of the following is the last place in Gandhiji’s Satyagraha strategy?
(a) boycott

(b) picket

(c) fasting

(d) strike

ANS – [D]


37. Which of the following struggles of Mahatma Gandhi was related to industrial workers?
(a) Champaran Satyagraha

(b) Ahmedabad Struggle

(c) Kheda conflict

(d) None of the above

ANS – [B]


38. According to Gandhiji’s theory, which one of the following statements is not correct?
(a) Satyagraha aims to defeat the enemy.

(b) The weapon of Satyagraha is non-violence.

(c) Satyagraha should have strong faith in its resolve.

(d) Satyagraha should not be hostile towards opponents.

ANS – [A]


39. Mahatma Gandhi had said that some of his most profound beliefs are reflected in a book called “Unto This Last”. Mahatma Gandhi said that some of his most profound beliefs are reflected in a book called “Unto This Last” and this book gave his life. Replaced it. What was the message in this book that changed Mahatma Gandhi?
(a) It is the moral responsibility of an educated person to uplift the oppressed and the poor.

(b) The welfare of the person lies in the welfare of all.

(c) For higher life, celibacy and spiritual thinking are essential.

(d) In this context, all the above (a), (b) and (c) statements are true.

ANS – [B]


40. Mahatma Gandhi at the time of India’s independence
(a) Was a member of the Congress Working Committee.

(b) Was not a member of Congress.

(c) Was the President of Congress.

(d) Was the General Secretary of the Congress.

ANS – [B]


41. Ahmedabad Satyagraha was started for which of the following?
(a) For the farmers

(b) For cotton mill workers

(c) Jewelry for artisans

(d) For freedom of press

ANS – [B]


42. According to Gandhiji, the brutal form of violence is
(a) Poverty

(b) cow slaughter

(c) homicide

(d) Harassment of women and children

ANS – [A]


43. Which of the following movements was not related to Gandhiji?
(a) Swadeshi Movement

(b) Khilafat Movement

(c) Individual Satyagraha Movement

(d) Quit India Movement

ANS – [A]


44. Who among the following supported Mahatma Gandhi in the Champaran struggle?
(a) Vallabhbhai Patel and Vinoba Bhave

(b) Jawaharlal Nehru and Rajendra Prasad

(c) Rajendra Prasad and Anugrah Narayan Sinha

(d) Mahadev Desai and Maniben Patel

ANS – [C]


45. Which one of the following pairs is correct with respect to Gandhiji’s theory of trusteeship?
(a) South Africa – 1903

(b) London – 1904

(c) Delhi – 1905

(d) Ahmedabad – 1906

ANS – [A]


46. Who said on Gandhiji’s death “the light has gone out of our lives?”
(a) Lord Mountbatten

(b) Dr. Rajendra Prasad

(c) Dr. S. Radhakrishnan

(d) Jawaharlal Nehru

ANS – [D]


47. According to Mahatma Gandhi, the political meaning was
(a) Religious politics

(b) Activity for public welfare

(c) truthless politics

(d) None of the above

ANS – [B]


48. Which of the following Satyagrahas was not led by Mahatma Gandhi?
(a) Quit India Movement

(b) Civil Disobedience Movement

(c) Bardoli

(d) Kheda

ANS – [C]


Download History Exam Materials for Various Exams


49. Who was not related to Champaran movement?
(a) Rajendra Prasad

(b) Anugraha Narayan Sinha

(c) J.K. B. Kripalani

(d) Jai Prakash Narayan

ANS – [D]


50. In which year did Mahatma Gandhi return to India from South Africa?
(a) 1915

(b) 1917

(c) 1916

(d) 1918

ANS – [A]


51. Which one of the following statements regarding the Gandhian economy is not correct?
(a) He emphasized on an economy based on non-violence.

(b) Centralization gives rise to exploitation and inequality, hence non-violent social structure is opposed to centralization.

(c) They were not in favor of mechanization in India.

(d) They USA I was not in favor of mechanization.

ANS – [D]


52. After returning from South Africa, Gandhiji launched the first successful Satyagraha.
(a) Chauri-Chaura

(b) Dandi

(c) Champaran

(d) Bardoli

ANS – [C]


53. Which of the following statements is correct with reference to Gandhi?
(a) Struggled hard to improve the condition of casteless untouchables.

(b) Started non-cooperation movement.

(c) Started the Civil Disobedience Movement.

(d) All of the above

ANS – [D]


54. Who addressed Gandhiji as ‘One Man Boundary Force’?
(a) Churchill

(b) Atlee

(c) Mountbatten

(d) Simon

ANS – [C]


55. How many years did Gandhiji live in South Africa?
(a) 20 years

(b) 21 years

(c) 16 years

(d) 15 years

ANS – [B]


56. MK. According to Gandhi, socio-economic reform of untouchability can be done
(a) By their temple entrance

(b) By providing their support

(c) Separating funds for their socio-economic development

(d) By establishing cottage industries for them

ANS – [D]


57. Who among the following invited Mahatma Gandhi to Champaran in relation to indigo cultivation?
(a) J.R. B. Kripalani

(b) Rajendra Prasad

(c) Rajkumar Shukla

(d) Motilal Nehru

ANS – [C]


59. Who first called Mahatma Gandhi the ‘Father of the Nation’?
(a) Jawaharlal Nehru

(b) Vallabhbhai Patel

(c) C. Rajagopalachari

(d) Subhash Chandra Bose

ANS – [d]


60. “At which railway station in South Africa, Gandhiji was thrown by train
(a) Johannesburg

(b) Pietermaritzburg

(c) Durban

(d) Pretoria

ANS – [B]


61. Gandhian Innovation (Gandhiji’s innovation) implies
(a) Over production

(b) Excess production in domestic economy

(c) From production to consumption

(d) More investment than less investment for more people

ANS – [D]


62. ‘Mahatma’ added before Gandhi’s name
(a) During Champaran Satyagraha

(b) During Satyagraha against Rowlatt Act

(c) At the Amritsar session of the Indian National Congress in 1919 AD

(d) At the beginning of Khilafat movement

ANS – [A]


63. MK. Gandhi first participated in which one of the following sessions of the Indian National Congress?
(a) Lucknow session, 1916

(b) Calcutta session, 1901

(c) Amritsar session, 1919

(d) Nagpur session, 1920

ANS – [B]


64. Which of the following statements is not correct with respect to Champaran Satyagraha.
(a) It was associated with farmers.

(b) It was conducted against the Tinkathia system.

(c) Dr. Rajendra and J. B. Kripalani did M.K. Gandhi was supported.

(d) This was the first movement called M.K. Gandhi started at the level of the whole of India.

ANS – [D]

Join Telegram

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here